Eetstoornissen

Image link

Wat houdt ambulante begeleiding voor een eetstoornis bij Vooruit met Zorg in?
In ons streven naar het bieden van holistische zorg voor cliënten met eetstoornissen, omvat onze ambulante begeleiding een gevarieerd scala aan ondersteunende aspecten. Hierbij staat het herstel, afbouw van problematisch eetgedrag en behoud van autonomie centraal.

Begeleiden en coachen van eetmomenten
Wanneer wij spreken over het begeleiden en coachen van eetmomenten, gaat het niet alleen om het simpelweg eten van maaltijden. Het draait om het bieden van een ondersteunende omgeving waarin individuen kunnen werken aan het overwinnen van hun angsten en weerstand tegen voedsel.

Ontlasten van systeem, maar ook samenwerking met systeem
Een eetstoornis kan niet alleen een enorme last zijn voor het individu dat eraan lijdt, maar ook voor hun directe omgeving. Onze ambulante begeleiding tracht deze last te verlichten door ondersteuning te bieden aan zowel het individu als hun naasten. Tegelijkertijd werken we nauw samen met het ondersteunende netwerk van het individu, zodat er een gezamenlijke inspanning is om het herstelproces te bevorderen.

Ondernemen van activiteiten
Herstel van een eetstoornis omvat meer dan alleen voedingsgerelateerde aspecten. Het omvat ook het herontdekken voldoening in het leven, buiten de context van voedsel. Daarom moedigen wij het ondernemen van diverse activiteiten aan die het welzijn bevorderen en een gevoel van zelfvertrouwen versterken.

Doelgericht aan de hand van een begeleidingsplan
Elk individu heeft unieke behoeften en doelen in hun herstelproces. Daarom stellen wij in overleg met de cliënt in kwestie een persoonlijk begeleidingsplan op. Dit plan is gericht op verschillende aspecten van herstel, zoals zelfzorg, het verbeteren van het zelfbeeld, het leren reguleren van emoties en het versterken van het sociale netwerk.

Intensiviteit is casus-afhankelijk, Vooruit met Zorg biedt maatwerk
Wij begrijpen dat de intensiteit van ondersteuning kan variëren afhankelijk van de behoeften van de cliënt Daarom bieden wij maatwerk aan, waarbij wij de intensiteit en frequentie van de begeleiding aanpassen aan de specifieke situatie en behoeften van de cliënt. 

De methodiek Geweldloos verzet
In situaties waarin spanningen en conflicten ontstaan, passen wij de principes van Geweldloos Verzet toe om de-escalatie te bevorderen. Wij leren individuen en hun ondersteunende netwerk hoe ze effectief kunnen reageren op crisissituaties zonder gebruik te maken van geweld of dwang. Dit omvat het aanleren van technieken voor zelfregulatie, communicatievaardigheden en het herkennen van vroege tekenen van escalatie. Gerichte aandacht, aanwezigheid en nabijheid zijn hierbij belangrijke pijlers. 

Samenwerking met behandelaren
Wij geloven in een geïntegreerde aanpak van herstel, daarom werken we nauw samen met andere zorgverleners, zoals therapeuten en artsen, om een ​​coherente en effectieve ondersteuning te bieden die alle aspecten van herstel omvat.

Geen wachtlijst
Wij begrijpen dat tijd van essentieel belang is als het gaat om het bieden van ondersteuning aan cliënten met eetstoornissen. Daarom streven we ernaar om onze diensten zonder wachtlijsten aan te bieden, zodat cliënten en het systeem direct toegang hebben tot de hulp die zij nodig hebben.

Buiten kantoortijden
Wij zijn toegewijd aan het bieden van flexibele ondersteuning die afgestemd is op de individuele behoeften en schema’s van onze cliënten. Zo ook in de avonden en weekenden.

Wat biedt Vooruit met Zorg nog meer? 

VMZ Herstelhuis
Bij Vooruit met Zorg begrijpen we dat herstel van een eetstoornis vaak gepaard gaat met uitdagende momenten en dat soms een time-out van de thuissituatie nodig kan zijn. Daarom hebben wij een speciale woning gecreëerd, gelegen in een rustgevende omgeving, waar cliënten tijdelijk kunnen ontsnappen aan de dagelijkse stress en zich kunnen richten op hun welzijn en herstel. 

Onze woning dient als een veilige haven voor individuen die een time-out nodig hebben van de stress en drukte van hun thuissituatie. Hier kunnen ze zich terugtrekken en zich omringen met rust en sereniteit, waardoor ze de ruimte krijgen om op adem te komen en nieuwe energie op te doen. In de woning bieden wij professionele begeleiding aan die is afgestemd op de individuele behoeften van elke cliënt. 

Een essentieel onderdeel van herstel is het gevoel van verbondenheid en begrip dat voortkomt uit het delen van ervaringen met anderen die soortgelijke uitdagingen doormaken. In onze woning hebben cliënten de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten, met wie ze ervaringen kunnen delen en steun kunnen bieden. 

Naast professionele begeleiding en sociale interactie bieden wij ook een scala aan activiteiten gericht op het bevorderen van welzijn en herstel. Van mindfulness-sessies en creatieve workshops tot ontspannende natuurwandelingen, onze woning biedt een diversiteit aan mogelijkheden voor cliënten om zich te engageren en te genieten van positieve ervaringen die bijdragen aan hun herstel.

Samenwerking met een equitherapeut
Bij Vooruit met Zorg hebben we het voorrecht om samen te werken met een ervaren equitherapeut om onze cliënten te ondersteunen bij hun herstel van eetstoornissen. Equitherapie, ook wel bekend als paardentherapie, is een krachtige vorm van therapie waarbij paarden worden ingezet als co-therapeuten in het behandelproces. De equitherapeut is een professionele zorgverlener die gespecialiseerd is in het gebruik van paarden in therapeutische interventies. 

Inzet van een ervaringsdeskundige
Het betrekken van ervaringsdeskundigen bij de behandeling van eetstoornissen kan een waardevolle aanvulling zijn op het therapeutische proces. Ervaringsdeskundigen hebben zelf een eetstoornis doorgemaakt en kunnen zich daarom op een diepgaand niveau verbinden met de gevoelens, gedachten en ervaringen van de cliënt. Zij kunnen een bron van empathie en begrip zijn, wetende dat zij soortgelijke uitdagingen hebben overwonnen. Ervaringsdeskundigen kunnen dienen als levend bewijs dat herstel mogelijk is en kunnen inspiratie bieden aan anderen die dezelfde reis maken. 

Investeren in professionele ontwikkeling voor het werken met cliënten met eetstoornissen
Bij Vooruit met Zorg streven wij ernaar om niet alleen de best mogelijke zorg te bieden aan onze cliënten met eetstoornissen, maar ook om professionals binnen Vooruit met Zorg de tools en kennis te geven die ze nodig hebben om effectief te werken met deze doelgroep. Bij Vooruit met Zorg bieden wij uitgebreide trainingen aan voor professionals die zich willen specialiseren in het werken met cliënten met eetstoornissen. De training biedt een grondige introductie in de achtergrond van eetstoornissen, inclusief de verschillende soorten stoornissen, symptomen en risicofactoren. Daarnaast richt de training zich op de juiste bejegening van cliënten met eetstoornissen, waarbij de nadruk ligt op empathie, respectvolle communicatie en het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving.

Samenwerking met ISA Power
Vooruit met Zorg heeft het genoegen om samen te werken met ISA Power, een vooraanstaande organisatie met een bewezen staat van dienst in het bieden van effectieve en inspirerende methoden voor de behandeling van eetstoornissen. 

Als onderdeel van onze samenwerking ontvangt ons team regelmatige supervisie vanuit ISA Power. Deze supervisie stelt ons in staat om onze benadering van zorg continu te verbeteren en te verfijnen, zodat we onze cliënten de best mogelijke ondersteuning kunnen bieden.

Bovendien hebben wij het voorrecht om een ervaringsdeskundige coach van ISA Power beschikbaar te hebben voor onze cliënten en hun ouders. Deze ervaringsdeskundige biedt waardevolle ondersteuning en begeleiding vanuit een persoonlijk perspectief, waardoor cliënten en hun families worden voorzien van empathie, begrip en praktische tools om hun herstelproces te bevorderen.

Door onze samenwerking met ISA Power kunnen we een uitgebreid scala aan expertise en ondersteuning aanbieden aan mensen die lijden aan eetstoornissen, wat ons in staat stelt om een holistische en effectieve benadering van zorg te bieden die gericht is op het herstel en welzijn van onze cliënten.