Onze bijdrage aan Pionter (KRO-NCRV): 10 jaar oud en anorexia

Wanneer jonge meisjes met anorexia niet de hulp krijgen die ze nodig hebben

Anorexia treft steeds vaker jonge meisjes tussen de 10 en 14 jaar oud. Volgens experts heeft dit mogelijk te maken met de steeds vroegere blootstelling aan sociale media. De confrontatie met het ‘ideale’ lichaamsbeeld kan grote invloed hebben op de jeugd, en hoe jonger, hoe vatbaarder. Deze jonge meisjes, vaak met ernstige problematiek, krijgen in veel gevallen niet de hulp die ze nodig hebben. Door problemen binnen de jeugdzorg zijn er maar weinig plekken waar ze terechtkunnen, de doorstroom van verwijzingen duurt lang, of de gemeente werkt tegen.

De zorg past zich onvoldoende aan aan de verschuiving in leeftijd, en ook speelt de woonplaats een grote rol in de vraag of, en hoeveel, hulp er beschikbaar is. Anorexiazorg is duur, wat het dus vooral voor kleinere gemeenten lastig maakt. Veel klinieken hanteren bovendien een leeftijdsgrens van 16 jaar of ouder, waardoor jongere meisjes vaak worden uitgesloten. Een kliniekopname vraagt veel van een jong kind, en het weghalen uit de thuissituatie levert vaak niet het gewenste effect op.

Juist door deze obstakels wordt het belang van specialistische hulp voor het hele gezin, en dus niet alleen voor het kind, des te duidelijker. Intensieve zorg aan huis is wat deze gezinnen nodig hebben.

De aflevering: 10 jaar oud en anorexia

In de aflevering worden deze obstakels zichtbaar. We zien hoe een 13-jarig meisje terug naar huis gaat na een periode in een crisisopvang te hebben gezeten. De crisisdienst vangt alleen op in noodsituaties, vooral om lichamelijk aan te sterken, maar een echte behandeling ontbreekt. Ook dit meisje en haar gezin wachten al een lange tijd op passende hulp. 

Haar ouders omschrijven het proces als een achtbaan: talloze huisartsbezoeken, lange wachtlijsten, bezoeken aan kinderartsen, ziekenhuisopnames, en nog steeds geen daadwerkelijke behandeling. Zelfs het vooruitzicht op een nieuwe wet, waarin is vastgelegd dat gemeenten anorexiazorg voortaan regionaal moeten inkopen, biedt weinig hoop. Deze wet rondkrijgen duurt namelijk al 6 jaar, en ook de implementatie kan nog lang op zich laten wachten.

De bijdrage van Britt: alle obstakels hebben enorme gevolgen

Onze Britt levert een waardevolle bijdrage in de aflevering. Britt benadrukt, als mede-directeur eetstoornissen bij Vooruit met Zorg, de verschillen tussen gemeenten en vooral de gevolgen van alle obstakels die ervoor zorgen dat jonge meisjes geen of niet op tijd de juiste hulp krijgen: gezinnen verliezen het vertrouwen in de hulpverlening, ouders raken hun draagkracht kwijt, en de problematiek verergert in de tussentijd. Volgens Britt gaat er hierdoor veel kostbare tijd verloren.

Wat Vooruit met Zorg kan bieden

Vooruit met Zorg is een gespecialiseerde ambulante zorgaanbieder op het gebied van eetstoornissen. Naast dat we ons richten op de begeleiding van het kind, ligt onze kracht in het bieden van systemische zorg. Met onze holistische benadering hebben we aandacht voor het gehele systeem en dus ook voor de draagkracht van het gezin. Dankzij de begeleiding die Vooruit met Zorg biedt, hebben we de afgelopen jaren in 84% van de gevallen een opname weten te voorkomen. Juist vanwege de leeftijdsgrens en de ongewenste effecten van een opname op jonge leeftijd, is het des te belangrijker om ons te richten op preventieve zorg en re-integratie in de samenleving. Want wat is er belangrijker dan dat een kind gewoon kind kan zijn?