Bij Vooruit met Zorg bieden we gespecialiseerde begeleiding aan kinderen en jongeren met diabetes. Met een team van zorgprofessionals ondersteunen we niet alleen de jongeren zelf, maar ook hun ouders en netwerk. Ons doel is om zowel de fysieke als mentale uitdagingen van diabetes beter beheersbaar te maken, zodat kinderen en jongeren zelfverzekerder en zelfstandiger door het leven kunnen gaan.
In samenwerking met Diabetes Centraal van het Sint Antoniusziekenhuis
De samenwerking tussen Vooruit met Zorg en Diabetes Centraal van het Sint Antoniusziekenhuis vormt een solide basis voor onze begeleiding van kinderen en jongeren met diabetes. De kinderarts van het Sint Antoniusziekenhuis speelt een cruciale rol in het vormgeven van onze zorgverlening. Met haar waardevolle input en expertise helpt de kinderarts ons om het aanbod voor deze doelgroep vorm te geven. Bovendien draagt de kinderarts bij aan de training en ondersteuning van ons team van begeleiders, zodat zij goed toegerust zijn om de jongeren en hun gezinnen te begeleiden.
Onze zorgverlening
Onze diabetesbegeleiding biedt een breed scala aan ondersteuning:
1. Verpleegtechnische ondersteuning (indien gewenst)
Een BIG-geregistreerd verpleegkundige biedt hulp bij medische handelingen die nodig zijn voor de dagelijkse diabeteszorg, zoals insuline toediening en het monitoren van glucosewaarden. Door te ondersteunen en voorlichting te geven aan jongeren en hun ouders, helpen we hen zich deze handelingen eigen te maken.
2. Ouderbegeleiding
Diabeteszorg vraagt niet alleen aanpassingen van de jongere, maar ook van het gezin. Wij bieden ouders begeleiding om hun kind zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, inzicht te krijgen in hun rol en samen stappen te zetten in het zelfmanagement van hun kind.
3. Psycho-educatie en zelfzorgdoelen
Omgaan met diabetes vergt veel van kinderen en jongeren. Wij bieden psycho-educatie om hen inzicht te geven in hun aandoening en bespreken doelen op het gebied van zelfzorg, zelfbeeld en het versterken van hun sociale netwerk. We stimuleren een positieve houding ten opzichte van hun gezondheid en helpen schaamte en acceptatiekwesties te verwerken.
4. Zelfmanagement
Zelfstandigheid is belangrijk voor jongeren met diabetes. Daarom richten we ons op het vergroten van hun zelfmanagement. We ondersteunen hen bij het leren monitoren van hun eigen gezondheid en het nemen van beslissingen rondom hun behandeling. Dit helpt hen om zelfverzekerder te worden in hun eigen diabeteszorg.
5. Beweging en lichamelijke activiteit
Bewegen kan een grote impact hebben op het insulinegebruik. We begeleiden jongeren om regelmatige lichaamsbeweging in hun leven te integreren, zelfs als dit lastig is. Het doel is om beweging niet alleen als gezond te zien, maar ook als onderdeel van een bewuste leefstijlkeuze, die de insulinebehoefte kan verminderen en hun welzijn kan verhogen.
6. Leefstijlbegeleiding
Gezonde gewoonten zijn essentieel voor het management van diabetes. Samen werken we aan een levensstijl die past bij de behoeften van de jongere. Dit gaat van gezond eten en beweging tot het opbouwen van een motiverende mindset rondom hun zorg.
7. Peerbijeenkomsten
Bij Vooruit met Zorg organiseren we regelmatig peerbijeenkomsten voor kinderen en jongeren met diabetes. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen zij de kans om andere jongeren te ontmoeten die dezelfde uitdagingen ervaren. Lotgenotencontact kan enorm helpen bij de acceptatie en verwerking van diabetes, doordat jongeren zien dat zij niet de enige zijn met hun situatie. Het delen van ervaringen biedt herkenning, begrip en vaak ook praktische tips die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven.
8. Ervaringsdeskundigheid
Bij Vooruit met Zorg geloven we in de waarde van ervaringsdeskundigheid. Binnen ons team werken begeleiders die zelf ervaring hebben met diabetes, hetzij persoonlijk, hetzij via hun eigen gezin. Deze ervaringsdeskundigen begrijpen als geen ander de dagelijkse uitdagingen, vragen en gevoelens die kunnen spelen bij kinderen en jongeren met diabetes. De inzet van ervaringsdeskundigheid zorgt voor een extra laag van begrip en empathie in onze begeleiding. Dit helpt om een brug te slaan tussen theorie en praktijk en geeft jongeren en ouders een luisterend oor dat écht begrijpt wat zij meemaken.
Belangrijke thema’s
Impact op het leven en mentale coaching
Het leven met diabetes kan mentaal belastend zijn voor kinderen en jongeren. De motivatie om gezond te eten, dagelijks te spuiten en met de ziekte om te gaan vergt mentale kracht. Onze begeleiding richt zich ook op mental coaching: we helpen jongeren zich gemotiveerd te voelen om hun gezondheid voorop te zetten en bieden steun bij vragen zoals “Hoe ga ik ermee om?” en “Hoe blijf ik gemotiveerd?”
Acceptatie en schaamte
Diabetes kan gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken, zeker bij jongeren die nog volop in ontwikkeling zijn. We werken aan acceptatie en normalisatie van de ziekte, zodat ze zich minder geremd voelen door hun diabetes en zich vrijer voelen om hun leven op hun manier in te richten.
Matching
Bij Vooruit met Zorg vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom, begrepen en gerespecteerd voelt. We werken met een divers team van begeleiders, mannen en vrouwen, die verschillende culturele achtergronden en ervaringen met zich meebrengen. Door deze verscheidenheid kunnen we beter inspelen op de unieke behoeften en perspectieven van de kinderen, jongeren en gezinnen die wij begeleiden. Om een optimale samenwerking te bevorderen, kijken we zorgvuldig naar de match tussen het gezin en de begeleider. We houden daarbij rekening met wensen, voorkeuren en culturele achtergronden.